Bu Blogda Ara

25 Nisan 2012 Çarşamba

Felçli hasta ağız bakımı

Felçli hastalar tıpkı yoğun bakım hastaları gibi bir başkasının yardımına muhtaçtır. İnsanın günlük yaşamında yaptığı herşeyi  felçli hastalarımız yapamadığı için ona biz yapmak zorundayız. İşte ağız temizliğide bunların başında gelir. Çünkü ağzımız en fazla mikrobu taşıyan organlarımızdan biridir. Eğer  ağız temizliğine dikkat edilmezse zaten direnci azalmış felçli hastalarımızda ilave hastalıklara zemin hazırlayarak hastalanmasına neden olur. Felçli hastada ağız bakımından amaç ağız içinin bütünlüğünü  korumak olmalıdır.

Dişleri fırçalarken yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanılmalısınız. Hastanız protez kullanyorsa ağız  bakımı yapmadan önce protezini  çıkartmalısınız. Protezleri  ayrıca diş macunu ile fırçalayıp kaynamış soğumuş suya koymalısınız. Ağız bakımı yaparken hastanızı  bilgilendirilererek bakıma katılımasını sağlamalısınız. Dişlerini fırçaladıktan sonra kendinizin hazırladığı veya hazır olarak satın aldığınız gargara ile hastanıza garrgara yaptırmalısınız. Eğer hazır set kullanmayacaksanız rulo şeklinde  tıbbi malzeme satan dükkanlarda bulabileceğiniz gazlı bezlerden almalısınız.  

POZİSYONLAR
  •  Eğer hastamızı koluna girerek yürütebiliyorsak veya oturtabiliyorsak veyahut söylediklerimizi anlayıp uygulayabiliyorsa sabah ve akşam dişlerini , dişetlerini  fırçalatacağız.
  • Eğer kendisi yapamıyorsa, yutma problemi yoksa, hasta bilinçli ise  yatak içinde 30-35 derecelik bir açıyla  başını biraz yükselterek yani yarı oturur pozisyona getirerek,dizlernin altına küçük bir yastık koyarak  veya oturabiliyorsa tam oturur pozisyonda biz fırçalayacağız. 
  • Hasta bilinçli değilse, yutma problemi varsa başının altına yüksek olmayan tek bir yastık koyarak başını yana  çevirin, işlem sırasında sırtüstü dönmesini engellemek için sırtını  yastıkla destekleyin. Dişlerini temizleme solusyonlarıyla ve gazlı bezle silin.

AĞIZ TEMİZLEME SOLÜSYONLARI


1-Hazır satılanlar
  • Ucunda sünger olan çubuklar ve temizleme solusyonundan oluşan setler
  • Antimikrobiyal gargara solusyonları
2-Evde kendinizin hazırlayabilecekleri
 Ağız  temizleme  solusyonları :
  • 500 ml suya yarım çay kaşığı tuz
  • 500 ml suya yarım çay kaşığı karbonat
Gargara solusyonu ;
  • 500 ml suya yarım çay kaşığı karbonat yarım çay kaşığı tuz
AĞIZ TEMİZLİĞİNİN YAPILMASI


Ağız temizliğine başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın ve eldiveninizi giyin. Malzemelerinizi  hazırlayarak bir tepsiye erleştirin. Hastanızı  bilgilendirin. Hastanızı uygun pozisyona getirin.  Çenesinin altına havlu peçete veya havlu koyun. Ağız temizliği için küçük bir kaşığın üzerine temiz, yumuşak gazlı bez sarıp bunu hazırladığınız  suya batırarak dikkatli olarak önce  dişler, sonra sırasıyla diş etlerini, yanak içlerini,  dilini, dilinin  altını fazla bastırmadan silin. Gazlı bez kirlendikçe atın  yenisiyle değiştirin. Diş fırçalamayı sabah ve akşam yapın, diş fırçalama yapamıyorsanız ağız temizliği için ağzı günde 4 defa karbonatlı suyla veya tuzlu suyla temizlemeyin.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder