Bu Blogda Ara

5 Mayıs 2012 Cumartesi

Felçli hasta beslenme

Felçli hasta beslenme düzeni


  • Felçli hasta beslenme düzeni planlı ve programlı olmalıdır.
  • Hasta kesinlikle düzensiz beslenmemelidir.
  • Geçmiş dönemdeki beslenme şekline benzer özellikler taşımalıdır.
  • Hastaya bir öğünde fazla yemek vermek yerine öğün sayısını arttırarak az ve sık yemek verilmelidir.
  • Felçli hastalarda genellikle hipertansiyon, diabet gibi  kısıtlı diyet gerektiren hastalıklarda bulunur. Bu nedenle hastanın yemek  listesi hazırlanırken bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.
  • Diyetisyen taraından hazırlanan kalori hesaplaması da içeren kişinin hastalığına ve  kişiye uygun yemek listesi hazırlanmalıdır.
  • Felçli hastaların beslenmesinde tam tahıl, yeşil sebze, salata, meyve oranı fazla olmalıdır.

Salata
Salata

  • Hazırlanan liste hasta dolabının iç kapağına asılmalıdır. Böylece kim bakarsa baksın hastanın beslenmesinde aksilikler olmayacaktır.
  • Felçli hastalara verilmemesi gereken yiyecekleri liste halinde hasta dolabının iç kapağna asarsanız yanlışlıkla bu yiyeceklerin verilmesini önlemiş olursunuz.
  • Felçli hastaların hem yaşlarından  hem de hastalığından dolayı çiğneme ve yutma problemleri de olabilir. Bu nedenle yiyecekler  yumuşak, sulu hazırlanmalıdır.
  • Felçli hastalarda aynı nedenden dolayı yiyeceklerin yumuşaması için her lokmasında küçük bir yudum su verilmelidir.
  • Felçli hastanız eğer bu yarı katı gıdaları yiyemiyorsa;  yiyecekler ( ekmek, yemek, yeşil sebze, salata, meyve ) mutfak robotunda ezilerek püre halinde verilmelidir.
Kepekli doğal ekmek

Felçli hasta şişmanlık



Felçli hastalar yürüyemedikleri için bakımını üstlenen bizler mümkün olduğunca hastayı iyi beslemeye çalışırız. Burada unutmamamız gereken bir husus obesite bu hastalar için bir sürü komplikasyonuda beraberinde getircektir. Obes hastalarda solunum problemleri, yatak yaraları, hastayı haraeket ettirme zorluğu, karaciğer bozuklukları, tansiyon yükselmeleri, atardamarlarda pıhtı oluşumu, ikinci felç atağı geçirme riskinde artış, kan şekerinin yükselmesi gibi pek çok problemler ortaya çıkmaktadır.  Hastanın var olan problemlerine birde biziyi bakacağız diyerek kilo aldırırsak durumu daha kötüye gidebilir.  Hasta  hareket etmediği için metabolizma hızı azalacaktır, yani yiyecekleri yakma hızı azalacaktır. Hastanın eski günlerinde yediği kadar verirsek hızla kilo alacaktır. Bunun için mutlaka hastanın günlük ne kadar kalori ihtiyacının olduğunu bilmek gerekir. Bunuda diyet uzmanı yardımı ile hesaplanmalıdır. Hastanın yemek  listesi hazırlanırken mutlaka bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Meyveler ( Claude Monet )
Meyveler ( Claude Monet )

   
Sebzeler
Sebzeler


Kendi hastamızda uyguladığımz örnek beslenme planı :


Saat 07.30          Bir su bardağı ılık su
Saat 08.00          Kahvaltı
Saat 10.00          Bir su bardağı su
Saat 11.00          Meyve       
Saat 12.30          Öğle yemeği, salata ve bir su bardağı su 
Saat 14.00          Meyve
Saat 15.30          Ufak bir kase sütlü müsli
Saat 16.00          Bir su bardağı su
Saat 19.00          Akşam yemeği, salata ve bir su bardağı su
Saat 22.00          Ufak bir kase yoğurt
Saat 22.30          Bir su bardağı su



1 yorum:

  1. yatalak hastam var annemin bilinci yok hipertansiyonu da var günde iki öğün biri yoğurt diğeri çorba mama veriyoruz hortum takılı midede yeni yeni ağzını açmaya başladı ama hiç bi bilgim yok ne yapsam bilmiyorum zararlı olurmu ne tür çorbalar yapabilirim yutma var ama çiğneme hissi yok yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil