Bu Blogda Ara

4 Mayıs 2012 Cuma

Felçli hasta karyola, yatak ve çarşaf seçimi

Felçli hasta  karyola seçimi

  • Felçli hasta  karyola seçiminde dikkat etmeniz gereken temel özellik yatağı koyacağınız yüzeyin delikli olmasıdır. Eğer altı bütün yada bazalı bir yatak kullanırsanız,  yatak alttan hava alamıyacak ve hastanızı olumsuz  etkileyecektir.
  • Felçli hasta eğer sağa sola yardımsız dönebiliyorsa  uyurken düşmesini  engellemek için istediğinizde kenar korkuluklarını  kaldırabileceğiniz bir yatak seçin.
  • Karyolanın iki tarafınıda kullanabilmek için tekerlekli  karyolaları tercih edin.
  • Karyola  sizinde  rahat  çalışabilmeniz için yüksekliği  ayarlanabilir olmalıdır.
  • Felçli hastaya  pozisyon  verirken baş kısmı ve dize denk  gelen kısmı yükseltilir olmalıdır.
  • Karyolanın tekerlekleri kilitlenebilir olmalıdır.

 

Felçli hasta   yatakları

 

Bu konuyu  diğer bloğumda http://evveevesya.blogspot.com/2012/03/felcli-hasta-yatak-cesitleri.html olarak yazdım. 
  1. Havalı yataklar 
  2. Viskoelastik yataklar.


Havalı yataklar 

Havalı yatakların bazılarının hastaya masaj yapma özelliği de var. Ayrıca havalı yatakları isterseniz aylık kiralayabiliyorsunuz. Fiyatları satın almak isterseniz çok pahalı değil.  

Felçli hasta yatak
Felçli hasta viskoelastik yatak


Viskoelastik yataklar


Biz kendi hastamızda viskoelastik yatak kullanıyoruz. Viskoelastik yatakların iki temel özelliği var. İlki basıncı dağıttığı için hastanızın  daha önce bahsettiğim basınç altında kalan bölgeleri daha az basınç altında kalıyor. Böylece yatak yarası yani dekübit ülserleri kolay kolay açılmıyor. İkincisi yatağın hava geçirgenliği olduğu için hastanızın vücududa hava alıyor. Böylece hastanız terlememiş, vücudunun yatağa temas eden yerlerinde nem oranı artmamış oluyor. Buda gene hastanızın vücudunda mikrop ve mantar  üremesini önlüyor vede yatak yarası yani dekübit ülserleri kolay kolay açılmıyor.  Yatağı koyduğunuz   karyolanın kesinlikle boş olmalıdır ve   yatağı  ıslatmamanız  gerekiyor. Anlattığım yataklar bazı yoğun bakımlarda da kullanılıyor. Yoğun bakım hastalarıda uzun süre hareketsiz yattıkları için felçli hastalara benziyorlar.  Ayrıca fiyatları şu an 3000 tl. civarında. Yalnız bu yatağı alırken dikkat etmeniz gereken bir nokta var, piyasada viskoelastik yatak olarak satılan fakat viskoelastik madde oranı çok düşük, süngerden yapılmış yataklar var. Sakın bunlardan kullanmayın çünkü bunlar hastanızı terletiyor ve yatak yaralarını engellmiyor. Viskoelastik madde oranı çok düşük yatakların fiyatları ise 1000-1500 tl. civarında. Tabii bu bana ait bir görüş, hasta veya hastalıklar farklıdır bu yatağı edinmek isteyenler yoğun bakımda çalışan uzmanlara da danışsınlar. Hasta için hangisi uygunsa buna doktorunuzla beraber karar verin. 

 

Felçli hasta çarşafları



Yatak kılıfları:


yatak tulumu
yatak koruyucu
Bunların bazıları kalın naylondan yapılmış ,fermuarlı yatak kılıfları .Bunlar sıvıyı  geçirmiyor ama havayı da geçirmiyor. Hava almadığı için hastanızı terletir , yatak yarası yani dekübit ülserleri açılmasına neden olur.
Bir diğer tipi  suyu geçirmiyor ama havayı geçiriyor. Bu tipler yatak yarası yani dekübit ülserleri  açılmasını azaltıyor.
Ayrıca yandaki resimde görünen suyu geçirmeyen ama havayı geçiren yatak koruyucularıda kullanabilirsiniz.

 

 

 

Yatak çarşafları:



Su geçirmeyen çarşaf
Hava geçiren su geçirmeyen çarşaf


  1. Havlu çarşafın altına kalın naylon preslenmiş. Bu tipler sıvıyı ve havayı geçirmiyor. 
  2. Havayı geçirip sıvıyı geçirmeyenler, tercihizi bu yönde kullanın.
  • Havlu çarşaf ve altına naylonumsu bir madde preslenmiş suyu geçirmiyor ama havayı geçirebiliyor.
  • Çarşaflar ve kılıflar 0-60 derece arasında yıkanabiliyorlar.
  • Çarşaf ve kılıfları tıbbi malzeme satan alışveriş sitelerinde ve dükkanlarda  bulabilirsiniz.

 

 
Diğer bloğumda  bu konuda yazdığım   http://evveevesya.blogspot.com/2012/03/felcli-hastalar-icin-carsaf-cesitleri.html  bölümü buraya aktardım.
Felçli hastalarda tuvalet kontrolü olmadığından   yatağının ıslanmaması için özel çarşaflar bulunuyor. Felçli hastalar kıpırdayamadıklarından yatağa temas eden yerler hava alamıyor. Zaten bu hastalarda dolaşım bozukluklarıda olduğundan, kendi vücudunun ağırlığı ile yatağa temas eden yerlerde yara açılma olasılığı artar. Birde siz hava almayan çarşaf ve kılıf kullanırsanız bu yaraların daha da hızlı açılmasına neden olursunuz. Bu nedenle çarşaf ve kılıf alışverişinizde mutlaka hava alan tiplerini tercih edin.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder