Bu Blogda Ara

11 Mayıs 2012 Cuma

Felçli hastada solunum hastalığı

 Felçli hastada solunum hastalığı ve önlenmesi

Uzun süre yatan felçli hastalarda solunum problemleri

İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için en temel ihtiyacı soluk alıp verebilmesidir. Maalesef ki  felçli hastalar gibi uzun süre yatan hastalarda solunum sistemi problemleri sık rastlanan problemlerden biridir. Uzun süre yatan hastalarda akciğerlerde oluşan sekresyonlar birikir, zamanla katılaşarak alveol ve bronşlarda tıkaçlar oluşturur. Tıkanan akciğer alanlarına   havanın girmesi engellendiği için hastanın soluk alıp vermesi yüzeyelleşir, akciğerlerin normal soluk alma kapasitesi azalır, dispne boğulma hissi oluşmaya başlar.  Biriken sekresyon mikropların üremesi için uygun bir zemin oluşturur ve zamanla bu olayın üzerine enfeksiyon da eklenir, yani hastanız zatürre olur. Ayrıca akciğerlerine yeterli hava gitmeyen hastalarda kanın oksijenlenmesi de bozulur.  Organlara yeteri miktarda oksijenlenmiş kan gitmez ve diğer sistemlerde etkilenmeye başlar. Yani zincirleme bir reaksiyon başlar. Bunun için yatalak hastalarda hastanın akciğerlerini korumak için dikkat edilmesi gereken  hususlar vardır.

 Felçli hastalarda solunum hastalığının önlenmesi


1-Felçli hastanın günlüksu ihtiyacı 1,5-2 lt aksatılmadan karşılanmalıdır.

Çünkü su akciğerlerde oluşan balgam veya sekresyonları sulandırır, katılaşmasını engeller ve  akciğer içindeki mukosilier aktivite ile kolayca atılmasına yardımcı olur. Mukosilier aktivite akciğer içindeki minicik tüycüklerin hareketi ile sekresyonların dışarı doğru hareket ettirilmesi demektir. Su en iyi expektoran balgam söktürücü ilaçtır. Bu nedenle hastanıza günde 1,5-2 lt su aksatmadan içirilmelidir.

2-Felçli hastanın  pozisyonunu 2 saatte bir mutlaka değiştirilmelidir.

Eğer değiştirmezseniz yerçekiminin etkisiyle altta kalan akciğer kısımlarında sekresyon birikecektir. Harekette olmadığı için bu birikim zamanla artacak ve akciğerlerin havalanmayan alanlarıda buna paralel olarak artacaktır. Bu nedenle felçli hastanızın  pozisyonunu 2 saatte bir mutlaka değiştirmelisiniz.

3-Felçli hastanın odasının havası temiz olmalıdır, aşırı nemli veya kuru olmamalıdır.

Hastanızın odasını sık sık havalandırmanız gereklidir. Odanın havası çok kuru olmamalı, kışın kalorifer üzerine bir bardak su konarak oda havasının çok kuruması engellenmelidir.

4-Felçli hastanın beslenmesi dengeli olmalıdır, kilosu normal olmalıdır.

Felçli hasta çok zayıf veya aşırı kilolu olursa solunum kaslarının gücü azalacaktır. Buda solunum problemlerinin artmasına , kötüleşmesine neden olacaktır.

5- Felçli hastanın odasının havası temiz olmalıdır, odada sigara içilmemelidir.

Hastanızın odasını sık sık havalandırmanız gereklidir. Felçli hastanın odasında kesinlikle sigara içilmemelidir. Zaten akciğer kapasitesi azalmış olan hastanın birde sigara dumanı gibi içinde solunum yollarını olumsuz yönde etkileyecek maddeler olan bir şeyi soluması akciğerlerinin hızla kötüleşmesine neden olacaktır.

6-Felçli hastada sakinleştirici ilaçlar kullanılmamalıdır.

Felçli hasta uzun süreli hareketsiz yatmasının sonucu olarak  solunum kaslarının zayıflaması ortaya çıkmaktadır. Sakinleştirici ilaçların çoğunun solunum sistemini baskılama şeklinde yan etkileri de vardır. Siz bu ilaçları verirseniz hastanın zaten solunum kasları zayıtır buna solunum sistemini baskılanması da ilave olur ve akciğerlerin vücuda oksijen sağlaması dahada kötü hale gelir.

7-Felçli hastaya göğüs fizyoterapisi yapılmalıdır.

Bir sonraki yayına bakınız.

8-Felçli hastanın doktor tarafından verilen ilaç tedavisi eksiksiz uygulanmalıdır.

Daha sonraki yayınlara bakınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder